Výstavy psů - co to vlastně je?

 

To je když: banda bláznů se svými psy běhá po koberci a staví je do nějaké ztuhlé polohy. A ještě tomu říkají kruh. A představte si, oni za to ještě platí! Ano, tak takhle to přesně je:-)

Výstava psů je vlastně přehlídka krásy příslušníků daného plemene, kde se hodnotí, jak moc pes odpovídá standardu FCI. Podle toho je pak klasifikován - známkován.

Spousta známých nebo i cizích lidí se mě ptá, jestli když si pořídí pejska s PP, taky musí chodit na výstavy. Ne, nemusí, ale… To zpropadené ale:-) Pokud chcete aby váš pejsek nebo fenka mohli mít čistokrevné potomky, musí oba splnit podmínky chovnosti daného plemene a ty stanovují určitý počet výstav s minimálním hodnocením. Takže je jen na vás, jestli pejsek bude využit v chovu, či ne. Na druhou stranu je škoda a mrzí to každého chovatele, když se jeho odchov nevystavuje. Ale toto rozhodnutí je na vás, a nikdo vás do ničeho nemůže nutit.

Pro ty, co se rozhodli, že vystavovat budou, aspoň zevrubně popíšu typy výstav, hodnocení a tituly, které na nich můžete získat. Sama z vlastní zkušenosti vím, jak pro mne bylo těžké se v této "hatmatilce" zorientovat, tak snad vám to pomůže.

Jak se na výstavu vůbec přihlásit? Kde to mám hledat a kolik to stojí?

Takže na www.cmku.cz si najdete výstavy, jsou zpracovány do tabulek a obsahují i přihlášku a propozice ke každé z nich. Vytisknete si přihlášku a propozice (v těch zjistíte, kolik to stojí) s dostatečným předstihem - uzávěrky bývají 2 měsíce před výstavou:-), nejpozději měsíc. Vyplníte, zaplatíte, přiložíte kopii PP a odešlete, zpátky se vám vrátí tzv. Vstupní list. Ten si vezmete spolu s originálem PP, očkovacím průkazem a hafanem a v den výstavy vyrazíte. Doporučuji vyrazit brzy - přejímky psů jsou většinou max. do půl deváté. Co to je to vlastně ta přejímka? To ukážete u příslušného stolečku vstupní list a oni si vás odškrtnou na seznamu, dostanete katalog, někdy i složku s prázdným posudkem a číslo. Někdy se číslo dává až v kruhu u stolečku před vlastním posuzováním.

Pak si najdete svůj výstavní kruh a tam budete čekat, než se dostanete na řadu. Doporučuji pořídit si kempinkové (rybářské) židličky a pelíšek - kennel přepravku nebo klec - pro pejska, misku na vodu a vodu, a pro vás svačinu:-) Protože pokud nevlastníte málopočetné plemeno, může se vám výstava protáhnout i na několik hodin.:-)

 Oblečení

Oblečte se hlavně pohodlně, úzké šaty a vypasované korzety opravdu nejsou vhodné. Stejné je to s botami, musí být maximálně pohodlné, bez podpatků, měli by vypadat společensky a nesmí klouzat. Tenisky či jiná sportovní obuv není příliš vhodná. Barva oblečení by měla být v kontrastu v barvou vystavovaného pejska (aby co nejlépe vynikl) a měla by ladit s barvou jeho srsti. Oblečení by však mělo působit důstojně a nerušivě. Také si musíme uvědomit, že bychom do kruhu neměli nastupovat umazaní, třeba od tlapek. Možná se to zdá jako banalita, vždyť jsme zvyklí na nějakou tu tlapičku na oděvu, ale ve výstavním kruhu to odpoutává pozornost rozhodčího od psa a to přece nepotřebujeme.

U tmavých psů je výborná šedá, béžová či jemné pastelové barvy - také se na nich ztratí nějaká ta čmouha. U zlatých a červených psů bychom měli volit oblečení podle konkrétního zbarvení jedince - tmavě hnědá, vínová, tmavě zelená (spíše podzimní barvy), černá není moc vhodná (budete samý chlup). U bílých psů máme hodně volnosti, vhodné jsou všechny spíše tmavší barvy. Pokud je pejsek dvoubarevný - kombinace bílé s jinou barvou - je vhodné volit barvu oblečení v kontrastu s druhou barvou psa (zlatá, červená, modrá, černá). Modrá barva psa je velmi specifické zbarvení - samo o sobě působí poměrně nevýrazně - je tedy třeba takového jedince zvýraznit vhodně zvolenou barvou oblečení, určitě je dobré použít barvy světlejší a jemné pastelové. Zvolená barva by měla být spíše studená (v tomto případě nebude vhodná žlutá ani zelená, či béžová ani šedá). Asi bych volila barvy lila, světle modrou, růžovou, výjimečně i bílou do haly (u tmavě modrého psa). Pro žíhané psy bych volila barvu v kontrastu s převládající barvou. Ale ve většině případů budou platit stejná pravidla jako pro černé pejsky. Je pravdou, že na venkovních výstavách budeme vždy více sportovně oblečení, ale i přesto bychom neměli do kruhu nastoupit v teplácích a teniskách. Můžeme zvolit sportovní kalhoty a tričko, pokud se cítíme dobře v džínech, tak jsou přípustné:-)

Výstavní kruh

Jedná se o ohraničený prostor. V uzavřené hale se používá koberec, venku se jen vyznačí čtverec. Není nijak dáno, jak by měl být velký, ale měl by odpovídat vystavovanému plemeni a počtu přihlášených jedinců. V tomto prostoru je umístněn stůl pro posuzovatele (rozhodčího), jeho zapisovatele a vedoucího kruhu. U některých plemen, převážně malých, je zde ještě umístněn stůl, kam postavíte pejska do výstavního postoje. Kde je pes celkově prohlídnut, včetně zubů, u samců se kontrolují i varlata.

Posuzovatel - někdy se říká rozhodčí - je kvalifikovaný odborník na příslušné plemeno, který úspěšně prošel vzdělávacím programem u Českomoravské kynologické Unie, která v tomto případě zastupuje FCI (Mezinárodní Kynologická Organizace), a úspěšně složí zkoušku posuzovatele.

Vedoucí kruhu - je většinou aspirant (čekatel) na statut posuzovatele, který ještě nemá složenkou zkoušku z plemene a musí splnit praxi v kruhu. Organizuje hladký průběh výstavy.

Zapisovatel - zapisuje:-), vypisuje posudky, které jsou mu diktovány posuzovatelem.

Výstavní postoj

Celkem dlouho jsem se zabývala pozorováním psů a jejich výstavními postoji. Pozici, do které se pokoušíme pokaždé v kruhu nějak toho našeho psa dostat, si člověk nevymyslel. Je to vlastně přirozený postoj každého psa, ve kterém je prostě nejkrásnější, kdy vynikne stavba jeho těla, srst atd. To opravdu vzniklo odpozorováním póz jednotlivých plemen. Jenže u výstavního postoje jde o to, aby to ten váš rozmazlený hafan udělal na povel. No a to je ten háček:-) Kromě výstavního postoje ještě musíte mít zvládnutou chůzi u nohy a ukazování zoubků, u chlapečků kontrolu varlat, pes musí být zvyklý, že na něj sahají cizí lidé.

Výstavy

Pořádají se oblastní, okresní, krajské, speciální a klubové (určené jednomu plemeni, nebo plemenům sdružených pod jedním klubem), národní, mezinárodní a pak soutěže - šampion šampionů, nejkrásnější pes výstavy nebo státu, dne, roku...

Na výstavách vystavujeme psy dle věku - v tzv. třídách - puppy - štěně (4-6 měsíců), dorost (6-9 měsíců), mladý (9-18 měsíců), mezitřída (15-24 měsíců), otevřená (od 15. měsíců), šampionů (od 15. měsíců), pracovní (od 15. měsíců), veterán (od 8. let). Většina tříd je v rozsahu určitého věku pejska, třída pracovní je na základě složených zkoušek - typ a jaké jsou popsány na klubu příslušného plemene. Třída šampionů je pak určena psům, kteří již mají titul šampiona, případně jiný plnohodnotný titul.

Hodnocení - je na všech výstavách stejné, liší se tituly.

Hodnocení se zadává ve známkách - výborná, velmi dobrá, dobrá, dostatečná, nedostatečná. Kromě toho se ještě zadává pořadí prvních čtyřech ve třídě. Na prvních dvou pozicích pak mohou být zadány i tituly, pouze v případě známky výborná. Toto hodnocení je stanoveno výstavním řádem ČMKU. Jak je uvedeno níže, hodnocení by se mělo vždy provádět na základě kvality konkrétního jedince, nikoliv na základě kvalit handlera:-). Neboť špičkový handler nakonec „vyjezdí“ tituly i na průměrném jedinci:-( A to by se opravdu dít nemělo... Bohužel se často setkáváme s naprosto jinou praxí:-( Je smutné, že se často posuzuje handling psa a až poté jeho kvality. Proto raději vystavujeme na výstavách posuzovaných zahraničními rozhodčími, ale ani tam to není ideální. Britští rozhodčí posuzují kvalitu psa a až při určování prvních čtyřech pozic ve třídě hraje roli i handling.

a) Třída štěňat a dorostu

- velmi nadějná

- nadějná

Ve třídě štěňat i dorostu se určuje pořadí prvních čtyř jedinců a nezadává se titul Vítěz třídy.

 
b) Třída mladých, mezitřída, otevřená, pracovní, šampiónů (ev. vítězů), veteránů, čestná:

- výborná

- velmi dobrá

- dobrá

- dostatečná

Ve třídě mladých, mezitřídě, otevřené, pracovní, šampiónů (eventuelně vítězů), veteránů a čestné se stanovuje pořadí čtyř psů oceněných známkou výborná či velmi dobrá.

 
Uvedená klasifikace musí odpovídat těmto definicím:

- výborná: - Tato známka smí být přiznána jen takovému jedinci, který se velmi přibližuje ideálu, jak ho popisuje standard a je předveden ve výborné kondici. Jeho povaha musí být harmonická a vyrovnaná. Typem musí pes odpovídat své třídě a musí mít prvotřídní postoj psa. Převaha jeho kvalit musí vyvážit jeho drobné nedostatky. Musí vykazovat typické vlastnosti svého plemene.

- velmi dobrá: - Tato známka se přiznává takovému jedinci, který má typické vlastnosti svého plemene, vyvážené proporce a je v dobré kondici. Prominou se mu drobné vady, nikoli však vady morfologické. Toto ocenění může být uděleno jen prvotřídnímu jedinci.

- dobrá: - Toto ocenění se uděluje jedinci, který sice vykazuje znaky svého plemene, ale má viditelné hrubší vady.

- dostatečná: - Toto hodnocení obdrží jedinec, který sice vykazuje znaky svého plemene, ale jehož tělesnému vzhledu chybí do ideálu velmi mnoho, nevykazuje obecně přijímané charakteristické znaky nebo jehož fyzická kondice není dostačující.

- vyloučen z posuzování: - Musí být pes, který neodpovídá typu požadovanému standardem plemene; který vykazuje chování zjevně neodpovídající standardu nebo který je agresivní; který vykazuje abnormality varlat; který má vadu chrupu nebo anomální čelist; který vykazuje nedostatky barvy a/nebo srsti nebo vykazuje zjevné známky albinismu. Tato známka má být také zadána psům, kteří tak málo odpovídají jednotnému plemennému vzhledu, že to ohrožuje jejich zdraví. Dále má být zadávána psům, kteří vykazují vyřazující vady podle standardu plemene.

Psi, kterým nemůže být zadána žádná z výše uvedených známek, opustí kruh s hodnocením:

- neposouzen: - Toto hodnocení se zadává psovi, který se nepohybuje, stále skáče na svého vůdce nebo se snaží dostat ven z kruhu, čímž znemožňuje posoudit krok a pohyb nebo se trvale vyhýbá prohlédnutí rozhodčím a znemožňuje prohlédnutí chrupu, anatomie a stavby těla, ocasu nebo varlat. Toto hodnocení se také zadává tehdy, jsou-li patrné stopy operací nebo úprav, které naznačují, že vystavovatel chtěl ošálit rozhodčího.

Toto platí i v případě, že rozhodčí má dostatečný důvod předpokládat, že byla provedena operace, jejímž účelem bylo upravit původní stav nebo vlastnost (např. oční víčko, ucho nebo ocas). Důvod, pro nějž bylo zadáno hodnocení NEPOSOUZEN, musí být uveden v posudku.  

Nejlépe sepsaný seznam titulů, který jsem viděla a našla, zpracovala paní Vladimíra Tichá z ČMKU, takže vám ho sem vložím:-)
Vítěz třídy

Zadává se jedinci oceněnému známkou výborný 1 ve třídě mladých, otevřené, pracovní, mezitřídě , vítězů a veteránů  a to pouze na výstavách oblastních a krajských.  V případě členění plemene dle zbarvení, velikosti a váhy může být tento titul udělen v každé třídě. U plemene německý ovčák může být, mimo mezinárodní výstavy, udělen titul Vítěz třídy mladých jedinci, který získal ocenění velmi dobrý 1.
Oblastní vítěz

Zadává se na oblastních  výstavách nejlepšímu psovi i feně z konkurence vítězů tříd - mezitřídy, otevřené, pracovní, vítězů. U plemen členěných podle barev srsti, velikostních rázů atd. se zadává stejný počet oblastních vítězů jako na mezinárodní výstavě CACIBů. Informaci o tom, kolik CACIBů se u plemene zadává najdou zájemci na www.fci.be – standardy.
Krajský vítěz

Zadává se na krajských  výstavách nejlepšímu psovi i feně z konkurence vítězů tříd - mezitřídy, otevřené, pracovní, vítězů. U plemen členěných podle barev srsti, velikostních rázů atd. se zadává stejný počet krajských vítězů jako na mezinárodní výstavě CACIBů.
Nejlepší mladý pes nebo fena plemene

Zadává se na výstavách klubových, speciálních, národních a mezinárodních. Titul získává nejlepší mladý pes nebo fena plemene z konkurence všech mladých jedinců plemene se zadaným čekatelstvím CAJC. Mezi vystavovateli se pro titul vžilo označení Junior BOB. Jedná se vlastně o nejlepšího  mladého  jedince plemene.

Nejlepší veterán plemene

Titul získává nejlepší veterán pes nebo fena plemene z konkurence všech veteránů plemene se zadaným oceněním výborný 1. Mezi vystavovateli se pro titul vžilo označení Veteran BOB. Titul se zpravidla zadává na výstavách klubových, speciálních, národních a mezinárodních.

Klubový vítěz

Zadává se na některých klubových výstavách. V propozicích výstavy je vždy uvedeno, zda je možné titul na dané výstavě získat, nebo ne. Podmínky pro přiznání titulu určuje předpis příslušného chovatelského klubu. Titul může být např. vázán na členství v klubu. Klubový vítěz se zpravidla zadává nejlepšímu jedinci – psovi i feně - z konkurence výborných 1 CAC z tříd - mezitřídy, otevřené, pracovní, vítězů. V pravomoci chovatelského klubu je rozhodnout, zda vůbec a za jakých podmínek se bude zadávat titul Klubový vítěz mladých. Zpravidla jej získávají pes i fena, kteří obdrželi čekatelství CAJC nebo u plemen posuzovaných podle barev nebo velikostních rázů nejlepší mladý pes i fena z konkurence CAJC.


Vítěz speciální výstavy

Zadává se na speciálních výstavách plemene a to nejlepšímu jedinci – psovi i feně- z konkurence výborných 1 CAC z tříd - mezitřídy, otevřené, pracovní, vítězů

Zadává se na národních výstavách nejlepšímu jedinci – psovi i feně- z konkurence výborných 1 CAC z tříd- mezitřídy, otevřené, pracovní, vítězů
Vítěz plemene- BOB
  (BEST OF BREED)

Nezadává se na oblastních a krajských výstavách. Na klubových, speciálních a národních výstavách se zadává nejlepšímu psovi nebo feně z konkurence  nejlepšího mladého jedince plemene, nejlepšího veterána plemene a podle typu výstavy z klubových, speciálních a národních vítězů psů i fen . Pokud se jedná o klubovou výstavu bez zadávání titulu klubový vítěz , postupují do soutěže o BOB nejlepší mladý jedinec plemene, nejlepší veterán plemene a všichni CAC. Na mezinárodní výstavě postupuje do soutěže o BOB nejlepší mladý jedinec plemene, nejlepší veterán plemene a pes a fena CACIB.

Vítěz velké národní ceny – BONB (Best of National Breeds)

Do kruhu nastupují na výstavě posouzení jedinci národních plemen (český teriér, český fousek, český strakatý pes, český horský pes, chodský pes, pražský krysařík) a plemene československý vlčák. Všechna plemena jsou představena. Samotné soutěže o titul BONB se zúčastní pouze jedinci s titulem BOB.

Vítěz skupiny FCI –BIG (BEST IN GROUP)

Do soutěže nastupují všichni vítězové plemen (BOB) příslušné skupiny FCI. Neuznaná národní plemena tvoří zvláštní skupinu, jejíž vítěz se na mezinárodní výstavě na rozdíl od výstavy národní nemůže zúčastnit soutěže o titul BOD a BIS.

Vítěz dne – BOD (BEST OF DAY)

Soutěž může být zařazena na vícedenních výstavách a nastupují do ní jedinci, kteří obdrželi titul BIG. Na MVP do soutěže nenastupuje vítěz skupiny neuznaných plemen.

Vítěz výstavy BIS (BEST IN SHOW)

Do soutěže nastupují všichni vítězové skupin FCI – BIG u jednodenních výstav nebo Vítězové jednotlivých dnů (BOD) na výstavách vícedenních. Na MVP do soutěže nenastupuje vítěz skupiny neuznaných plemen.

Dále mohou být pořadatelem vyhlášeny soutěže:

Vítěz mladých skupiny FCI - JBIG (BEST IN GROUP JUNIOR)

Do soutěže nastupují všichni Nejlepší mladí psi nebo feny plemen příslušné skupiny FCI

Nejlepší mladý výstavního dne - JBOD  (BEST OF DAY JUNIOR)

Soutěž může být zařazena na vícedenních výstavách a nastupují do  ní všichni vítězové mladých jednotlivých skupin FCI. Na MVP do soutěže nenastupuje vítěz skupiny neuznaných plemen.

Juniorský vítěz výstavy JBIS  (BEST IN SHOW JUNIOR)

Do soutěže nastupují všichni vítězové mladých jednotlivých skupin FCI u jednodenních výstav nebo Juniorští vítězové jednotlivých dnů (JBOD). Na MVP do soutěže nenastupuje vítěz skupiny neuznaných plemen.

Všechny tituly je možno zadat bez ohledu na počet předváděných jedinců, pokud kvalita kandidáta na titul odpovídá požadavkům na jeho zadání. Případné tituly je možno udělit pouze tehdy, je-li jejich udělení v souladu s propozicemi výstavy.  

Čekatelství

CAJC – (CERTIFICAT D´ APTITUDE AU JUNIOR CHAMPIONAT čekatelství šampionátu mladých může být zadáno výbornému 1- psovi i feně .- ve třídě mladých. Zadává se na výstavě klubové, speciální, národní a mezinárodní

CAC (CERTIFICAT D´ APTITUDE AU CHAMPIONAT) čekatelství šampionátu krásy

může být zadáno výbornému 1 – psovi i feně- ve třídách - mezitřídě, otevřené, pracovní, vítězů a šampiónů. Zadává se na výstavě klubové, speciální, národní a mezinárodní.

r.CAC –( RESERVE CERTIFICAT D´ APTITUDE AU CHAMPIONAT) rezervní čekatelství šampionátu krásy může být zadáno výbornému 2 – psovi i feně ve třídě, kde byl zadán CAC. Zadává se ve třídách: mezitřídě, otevřené, pracovní, vítězů a šampiónů na výstavě klubové, speciální, národní a mezinárodní.

CACIB  -  (CERTIFICAT D´ APTITUDE AU CHAMPIONAT INTERNATIONAL DE BEAUTÉ) čekatelství mezinárodního šampionátu krásy může navrhnout  rozhodčí na mezinárodní výstavě nejlepšímu psovi i feně z konkurence výborných 1 z tříd - mezitřídy, otevřené, pracovní, šampiónů.

r.CACIB (RESERVE CERTIFICAT D´ APTITUDE AU CHAMPIONAT INTERNATIONAL DE BEAUTÉ) může navrhnout  rozhodčí na mezinárodní výstavě druhému nejlepšímu jedinci - psovi i feně. Do této soutěže postupují: výborný 2 ze třídy, z které byl navržen CACIB a výborní 1 z ostatních tříd.            

Zkratky používané pro označení mezinárodních šampionátů.

C.I.B (CHAMPIONAT INTERNATIONAL DE BEAUTÉ) Mezinárodní šampion krásy. Zkratka C.I.B se používá krátkou dobu, dříve se mezinárodní šampionát uváděl jako ICH – International Champion.

C.I.E. (CHAMPIONAT INTERNATIONAL DE EXHIBITION) Mezinárodní výstavní šampion

C.I.T. (CHAMPIONAT INTERNATIONAL DE TRAVEL) Mezinárodní šampion práce

Kalendář akcí

24.11.2017 21:34
Únor je měsíc, kdy se každoročně pořádá výstava DUO CACIB Brno. Veškeré informace můžete shlédnout zde. Pyrenejské horské psy posuzuje dne 3.2. pán rozhodčí Birk Carsten (DK) a dne 4.2. pán rozhodčí Cvetka Bohovcic (SLO).
24.11.2017 21:31
Ve dnech 13. a 14. Ledna 2018, se jako již každoročně, koná Hanácká národní výstava psů. Výstava bude probíhat na Brněnském výstvišti. Bližší informace k nahlédnutí na samotných stránách výstavy zde.
14.06.2017 20:11
Ve dnech 1.7. a 2.7. bude probíhat po Beskydký výstava psů v Polsku, Bielsko - Biala. Vítězové dostanou oba dva dny tituly, které je možné započíst pro Polský šampionát. Více informací zde.
21.04.2017 23:18
51. ročník Mezinárodní výstavy psů všech plemen INTERCANIS CACIB FCI proběhne ve dnech 24.6 - 25.6. 2017, kdy Pyrenejský horský pes bude posouzen dne 25.6.2017 pane Miroslavem Václavíkem. Pevně věřím, že se na výstavě setkáme s početným zástupem milovníků plemene. Pro více informací o této výstavě prosím navštivte web INTECANIS.
25.03.2017 19:35
22. Slezská výstava psů, se bude konat v sobotu 13.5.2017.  Místem konání výstavy budou opět prostory sportovně rekreačního areálu v Hlučíně. Více informací o výstavě naleznete zde.
25.03.2017 19:28
15.dubna 2017 v areálu Dočkalova Mlýna (okres Havlíčkův Brod) bude probíhat jarní klubová výstava klubu pyrenejský plemen. Plemena pyrenejský horský pes, pyrenejský mastin a katalánský ovčák bude posuzovat známý a uznávaný rozhodčí - Rafael Escar Tabueña (Španělsko), chovatel pyrenejských horských psů, CHS Torre de Justo. Všechny příznivce pyrenejský plemen srdečně vítáme.
25.03.2017 19:25
8-9.4.2017 se koná v Ostravě na výstavišti Černá Louka Národní výstava psů. Pyrenejský horský pes bude posouzen 9.4.2017 v 10:50. Všichni jsou srdečně vítáni.

Kontakt

CHS PERLA SILESIA Doubrava 327
735 33 Doubrava
Czech Republic
tel: +420 605 137 510

facebook.com/markettta
langerovamarketa@gmail.com